Κάνε μια παύση από τα πράγματα που κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο. Πήγαινε μια βόλτα ή απλώς άραξε στη βεράντα του σπιτιού σου και σκέψου αν αυτά που κάνεις συνήθως είναι αυτά που πραγματικά θέλεις να κάνεις.

Αν η απάντηση είναι όχι, τότε μη σταματήσεις εκεί αλλά πήγαινέ το ένα βήμα παραπέρα. Σκέψου γιατί κάνεις ό,τι κάνεις. Εδώ, η σκέψη μπορεί να πάει μακριά. Γι’ αυτό, επίτρεψέ μου να φωτίσω δύο σημαδούρες σε αυτήν την αχανή θάλασσα στην οποία μπορεί να βρεθείς στην προσπάθειά σου να απαντήσεις αυτό το ερώτημα. Δύο πιθανούς λόγους που ίσως σε κάνουν να «αναλώνεσαι» σε πράγματα τα οποία δεν θες πραγματικά.

1. Θες να κρατάς τον εαυτό σου συνεχώς απασχολημένο ώστε να αποφύγεις να ασχοληθείς και να αντιμετωπίσεις πράγματα που σε στενοχωρούν, σε προβληματίζούν, σε αγχώνουν.

2. Δεν κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις και θα σε γέμιζε περισσότερο, και γι’ αυτό «επιλέγεις» να κάνεις διάφορα άλλα πράγματα, ακόμη και αν δεν τα θες πραγματικά. Ακόμη και αν σε τελική ανάλυση ακόμη και εσύ πιθανώς τα θεωρείς ανούσια. Μπορεί να είναι ανούσια, ναι· από το τίποτα όμως, είναι προτιμότερα. Λειτουργούν, δηλαδή, ως υποκατάστατα. Μάλιστα, καθώς αυτά που κάνεις δεν είναι αυτά που πραγματικά θέλεις να κάνεις, συνήθως δεν εμβαθύνεις ποτέ σε αυτά (αφού δεν σε ενδιαφέρουν πραγματικά) και επιδιώκεις συχνά να κάνεις κάτι καινούργιο και να εκτίθεσαι σε νέα ερεθίσματα ώστε να νιώθεις τουλάχιστον τον ιδιάζοντα ενθουσιασμό που νιώθει κανείς όταν έρχεται σε επαφή με κάτι καινούργιο — ακόμη και αν αυτός ο ενθουσιασμός έχει πολύ μικρή διάρκεια και ένταση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση της συνεχούς κατανάλωσης άχρηστων πληροφοριών στα σόσιαλ, οι οποίες μετά από δύο λεπτά συνήθως έχουν ξεχαστεί, ή στην αγορά ενός νέου αχρείαστου προϊόντος.

***

Αν την επόμενη φορά, λοιπόν, αποφασίσεις να πας μια βόλτα με σκοπό να σκεφτείς γιατί κάνεις πολλά από τα πράγματα που κάνεις, πιθανώς οι αιτίες στις οποίες θα καταλήξεις να είναι μία από αυτές τις δύο — ή και οι δύο. Φυσικά, το ακριβές περιεχόμενό τους – δηλαδή τι προσπαθείς να αποφύγεις και τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις – είσαι εσύ που μπορείς να το ανακαλύψεις. Αν διαπιστώσεις, όμως, ότι πράγματι πολλά από αυτά που κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο δεν τα θες πραγματικά και δεν σε γεμίζουν, τότε με τόλμη, όρεξη, και υπομονή αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια ώστε είτε να αντιμετωπίσεις ό,τι υποβόσκει και προσπαθείς να αποφύγεις είτε να επιδιώξεις αυτό που πραγματικά θέλεις και έχεις ανάγκη. Αυτό που κάνοντάς το θα σε γέμιζε περισσότερο. Και μπορείς να είσαι σίγουρος και σίγουρη εσύ που με διαβάζεις, ότι αυτό θα είναι καλό τόσο για τον εαυτό σου όσο και για την ίδια την κοινωνία, η οποία άμεσα ή έμμεσα επηρεάζεται από αυτό που είναι και κάνει ο καθένας μας.

Μια παύση λοιπόν. Μια παύση να σκεφτείς αν αυτά που κάνεις συνήθως είναι και αυτά που πραγματικά θέλεις να κάνεις. Και όλα τα υπόλοιπα, έπονται.

Καλή βόλτα!


Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s