Κάνε μια παύση από τα πράγματα που κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο. Πήγαινε μια βόλτα ή απλώς άραξε στη βεράντα του σπιτιού σου και σκέψου αν αυτά που κάνεις συνήθως είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις.

Αν η απάντηση είναι όχι, τότε μη σταματήσεις εκεί αλλά πήγαινέ το ένα βήμα παραπέρα. Σκέψου γιατί κάνεις ό,τι κάνεις. Εδώ, η σκέψη μπορεί να πάει μακριά.

Επίτρεψέ μου να φωτίσω δύο σημαδούρες σε αυτήν την αχανή θάλασσα στην οποία μπορεί να βρεθείς στην προσπάθειά σου να απαντήσεις αυτό το ερώτημα. Δύο πιθανούς λόγους που ίσως σε κάνουν να «αναλώνεσαι» σε πράγματα τα οποία ακόμη και εσύ πιθανώς θεωρείς ότι είναι ανούσια.

1. Θες να κρατάς τον εαυτό σου συνεχώς απασχολημένο ώστε να αποφύγεις να ασχοληθείς και να αντιμετωπίσεις κάτι που σε στενοχωρεί, σε προβληματίζει, σε αγχώνει.

2. Δεν κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις, και έτσι, από το να μην κάνεις τίποτα, προτιμάς να κάνεις διάφορα άλλα πράγματα, ακόμη και αν δεν τα θες πραγματικά. Ακόμη και αν σε τελική ανάλυση τα θεωρείς ανούσια. Μπορεί να είναι ανούσια, ναι· από το τίποτα όμως, είναι προτιμότερα. Λειτουργούν, δηλαδή, ως υποκατάστατα. Μάλιστα, καθώς αυτά που κάνεις δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις, δεν εμβαθύνεις σχεδόν ποτέ και συχνά επιδιώκεις να κάνεις κάτι καινούργιο και να εκτίθεσαι σε νέα ερεθίσματα ώστε να νιώθεις τουλάχιστον τον ιδιάζοντα ενθουσιασμό που νιώθει κανείς όταν έρχεται σε επαφή με κάτι καινούργιο — ακόμη και αν αυτός ο ενθουσιασμός έχει πολύ μικρή διάρκεια και ένταση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση της συνεχούς κατανάλωσης άχρηστων πληροφοριών στα σόσιαλ, οι οποίες μετά από δύο λεπτά συνήθως έχουν ξεχαστεί.

***

Αν λοιπόν την επόμενη φορά, στον ελεύθερό σου χρόνο, αποφασίσεις να πας μια βόλτα ή να αράξεις στη βεράντα του σπιτιού σου με σκοπό να σκεφτείς γιατί κάνεις πολλά από τα πράγματα που κάνεις, οι αιτίες στις οποίες θα καταλήξεις ίσως να είναι μία από αυτές τις δύο — ή και οι δύο. Φυσικά, το ακριβές περιεχόμενό τους – δηλαδή τι προσπαθείς να αποφύγεις και τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις – είσαι εσύ που μπορείς να το ξέρεις.

Αν κρίνεις ότι πράγματι πολλά από αυτά που κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο δεν τα θες πραγματικά και δεν σε γεμίζουν, τότε αντί να αναλώνεσαι σε αυτά, καλύτερα να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια ώστε είτε να αντιμετωπίσεις αυτό που υποβόσκει και προσπαθείς να αποφύγεις είτε να επιδιώξεις αυτό που πραγματικά θέλεις και έχεις ανάγκη.

Με τόλμη, όρεξη, και υπομονή λοιπόν, αυτό να κάνεις. Και μπορείς να είσαι σίγουρος και σίγουρη εσύ που με διαβάζεις, ότι αυτό θα είναι καλό τόσο για τον εαυτό σου όσο και για την ίδια την κοινωνία, η οποία άμεσα ή έμμεσα επηρεάζεται από αυτό που είναι και κάνει ο καθένας μας.

Μια παύση λοιπόν. Μια παύση να σκεφτείς. Και όλα τα υπόλοιπα, έπονται.

Καλή βόλτα!


Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s