Πλέον δεν θέλω να γράφω. Δεν θέλω διότι νιώθω ότι τα περισσότερα από αυτά που μπορούν να γραφούν είναι αυτονόητα. Και όταν λέω αυτονόητα εννοώ ότι ο καθένας δύναται να τα «ανακαλύψει», αρκεί να σκεφτεί σοβαρά. Γιατί να γράψεις τα αυτονόητα, λοιπόν; Είναι κουραστικό. Εκτός από κουραστικό, είναι και περιττό. Αλλά αυτό είναι κάτι που νιώθω μόνο. Ξέρω ότι αυτό είναι ψευδαίσθηση. Ξέρω ότι αυτονόητα δεν υπάρχουν. Ξέρω ότι οι άλλοι άνθρωποι όχι μόνο δεν μοιάζουν σε εμένα και εγώ σε εκείνους, όχι μόνο δεν σκέφτονται σαν εμένα και εγώ σαν εκείνους, αλλά ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά είναι ένας ολόκληρος διαφορετικός κόσμος: με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο σκέψης, τη δική του αντίληψη, το δικό του τρόπο ύπαρξης. Το ξέρω, το διαπιστώνω καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά, ξεχνιέμαι και συνεχίζω πολλά πράγματα να τα θεωρώ αυτονόητα. Και πώς να μην το κάνω, όταν για εμένα είναι αυτονόητα;

***

Ένα λάθος που κάνω συχνά είναι να θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν βάθος, ενώ ξέρω ότι αυτό δεν ισχύει. Γιατί όμως συνεχίζω να κάνω αυτό το λάθος; Νομίζω ότι απλώς δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι δεν ισχύει. Ακόμη και τώρα που γράφω αυτό εδώ, πιστεύω ή θέλω να πιστεύω ότι πίσω από την ανιαρή και αδιάφορη επιφάνεια πολλών ανθρώπων, υπάρχει κάτι πιο ουσιώδες, κάτι πιο ενδιαφέρον, κάτι πιο βαθύ. Δεν ισχύει όμως, το ξέρω. Άλλωστε, ο καθένας διαμορφώνεται μέσα από τα διάφορα βιώματά του, το πόσο παρών είναι σε αυτά τα βιώματα, τις συναναστροφές του, αυτά που έχει σκεφτεί, τη ζωή του εν γένει. Η ζωή πολλών ανθρώπων, όμως, αν όχι των περισσότερων, είναι και πάντα ήταν αρκετά βαρετή, μονότονη, και με μικρό εύρος. Εκ των πραγμάτων, συνεπώς, είναι όπως είναι. Εκ των πραγμάτων είναι ρηχοί. Δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικοί. Μπορούν, ωστόσο, να ξεκινήσουν να είναι! Αρκεί να βουτήξουν στη ζωή!

***

Η παρακμή που διαπιστώνω είναι τεράστια. Και δυστυχώς, ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία που το άτομο αρκετά συχνά μεγαλώνει καταπιεσμένο και ανελεύθερο. Πώς, λοιπόν, όταν ενηλικιωθεί το άτομο να είναι ένα ελεύθερο πουλί, από τη στιγμή που είναι γεμάτο απωθημένα και αρνητικά συναισθήματα… στην ουσία, δηλαδή, χωρίς φτερά ή ακριβέστερα, με τα φτερά του δεμένα;

Τι εννοώ όμως όταν λέω παρακμή; Παρακμή είναι η μαλθακότητα, η πνευματική και σωματική οκνηρία, ο φόβος, η αλλοτρίωση, το κλείσιμο και η απορρόφηση στον εαυτό, η αποξένωση από τον εαυτό, η ηθικολογία, η εξάρτηση από τους άλλους, η ανωριμότητα (δηλαδή η καθήλωση σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης), η έλλειψη αγάπης προς τον εαυτό και τους άλλους, η παραίτηση, ο κομφορμισμός, η έλλειψη ταπεινότητας, η έλλειψη αυτογνωσίας και αναστοχασμού, ο ναρκισσισμός, η υποκρισία, η αδυναμία, η επιθυμία για έλεγχο και επιβολή, η ρηχότητα. Όλα αυτά είναι που αποκαλώ εγώ παρακμή. Και είναι κρίμα. Είναι κρίμα πρωτίστως για τους ίδιους τους ανθρώπους. Δεν είναι ωραίο να βλέπεις ανθρώπους να σπαταλούν τη ζωή τους απολύτως συμβιβασμένοι, αρκούμενοι σε ανιαρές και ανούσιες «απολαύσεις» από διάφορα υποκατάστατα πράγματα, έχοντας καταπιέσει καθετί ζωτικό που υπάρχει μέσα τους. Δεν είναι ωραίο να βλέπεις το ένστικτο της ζωής να έχει μπει σε χειμερία νάρκη. Δεν είναι ωραίο να βλέπεις ακόμη και το ίδιο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης να έχει σχεδόν απενεργοποιηθεί.

Αλλά η παρακμή που υπάρχει επηρεάζει αναπόφευκτα και εμένα τον ίδιο, αφού μαζί με άλλους ερωτεύομαι, εργάζομαι, συζητώ, διαμορφώνω τη δομή της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, χορεύω, διασκεδάζω, συνυπάρχω… από όλους εξαρτάται αν θα υπάρχει πόλεμος ή ειρήνη, φτώχεια ή ευημερία, λοκντάουν ή ελευθερία, ενίσχυση ή διάλυση του ΕΣΥ, και ένα σωρό άλλα πράγματα. Όλα αυτά δεν τα κάνω μόνος μου ώστε να μού είναι αδιάφορο πώς είναι και τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι.

Τι πρέπει να γίνει;

***

Όπως μου αρέσει να λέω μεταξύ σοβαρού και αστείου, αλλά με περισσότερη δόση σοβαρότητας, όλα μπορούν να λυθούν με μία βόλτα αναστοχασμού ή με έναν έντονο ερωτικό οργασμό — ή και με τα δύο μαζί! Και αν όχι με μία βόλτα ή έναν οργασμό, τότε με δύο. Και αν όχι με δύο, τότε με τρεις. Κάποια στιγμή, όλα θα λυθούν. Και τότε, η παρακμή θα πάψει να υπάρχει.

***

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Το γνωρίζω. Νομίζω αυτό που χρειάζεται να αντιληφθούν οι άνθρωποι είναι η περατότητα της ζωής τους. Να τη συνειδητοποιήσουν, να την εμπεδώσουν για τα καλά. Ακόμη και σε αυτό όμως, οι άνθρωποι είναι κουτοί.

Πιστεύουν αρκετοί ότι μετά το θάνατο η ζωή συνεχίζει για πάντα και άλλα διάφορα αυθαίρετα πράγματα. Όταν όμως τους επισημαίνω ότι όταν το λένε αυτό εκφράζουν μάλλον μια επιθυμία παρά μια πραγματικότητα, δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν, ακόμη και αν τσινάνε. Αλλά είναι τόσο κουτοί που αντί να το αποδεχτούν μια και καλή και να εστιάσουν στο τώρα, προτιμούν εξαιτίας της τεμπελιάς τους και των φόβων τους να πλάθουν διάφορες ψευδαισθήσεις περί συνέχειας της ζωής, νομίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι κερδίζουν επιπλέον χρόνο. Αυτό που κάνουν όμως είναι απλώς να αναβάλλουν για κάποιο αόριστο «μετά» όλα αυτά που θέλουν να κάνουν τώρα. Συγνώμη, αλλά αυτό είναι χαζό. Χαζό, παιδικό, φοβισμένο, τεμπέλικο.

Πάρτε το χαμπάρι: ανεξαρτήτως τι μπορεί να γίνεται μετά τη ζωή — άλλωστε, δεν χρειάζεται και να ξέρουμε· ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει — το τώρα είναι που υπάρχει, και τώρα είναι η ευκαιρία να κάνετε ό,τι θέλετε να κάνετε. Τώρα είναι η μόνη σίγουρη ευκαιρία που έχετε. Και νομίζω ότι είναι καιρός να καταλάβετε και αυτό: είστε όλοι — είμαστε όλοι — απλοί κομπάρσοι. Δε ξέρω πώς αλλιώς να το πω για να γίνει κατανοητό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για εσένα με τον τρόπο που νομίζεις ότι ενδιαφέρονται. Όπως για εσένα οι περισσότεροι άλλοι άνθρωποι είναι απλώς κομπάρσοι, κάτι σαν αδιάφοροι NPCs σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, έτσι ακριβώς είσαι και εσύ για εκείνους. Ένας απλός κομπάρσος. Το πολύ πολύ να καταφέρεις να γίνεις συμπρωταγωνιστής στις ζωές μερικών άλλων ανθρώπων. Όχι σε πολλές. Σε λίγες. Μη νομίζεις όμως ότι αυτό είναι κάτι αμελητέο. Ακόμη και αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο πράγμα. Γι’ αυτό, πάψε να νομίζεις ότι είσαι κάτι σπουδαιότερο από αυτό που είσαι. Δεν είσαι. Είσαι ένας απλός κομπάρσος. Το ξέρω ότι αυτό ίσως δεν είναι πολύ γοητευτικό, αλλά έτσι είναι. Αποδέξου το και σταμάτα να σε απασχολεί τι νομίζουν οι άλλοι άνθρωποι για εσένα και να σε ενδιαφέρει η αναγνώριση ή η αποδοκιμασία τους. Το 99% των ανθρώπων απλώς αδιαφορεί και πάντα θα αδιαφορεί, όσο και αν νομίζεις ή θα ήθελες να είσαι για τη ζωή τους κάτι παραπάνω από ένας απλός κομπάρσος. Και σε διαβεβαιώ ότι συνειδητοποιώντας το αυτό, σε συνδυασμό με την περατότητα της ζωής σου, μπορεί να αποδειχτεί πολύ απελευθερωτικό και ευεργετικό.

***

Αυτά είναι τα μυστικά για να πας μπροστά, και δεν χρειάζονται πολλά λόγια: ταπεινότητα, αυτοεπίγνωση, αγάπη και υπομονή.

Μείνετε μακριά από άτομα που δεν λένε ποτέ δεν ξέρω, που δεν κάνουν ποτέ λάθος, που δεν ζητούν ποτέ συγνώμη.

Μείνετε μακριά από άτομα που δεν αγαπούν.

Μείνετε μακριά από άτομα που δεν έχουν υπομονή και τα παρατάνε εύκολα.

Μείνετε μακριά από άτομα που δεν έχουν επίγνωση του εαυτού τους. Που άλλο είναι και άλλο νομίζουν ότι είναι.

Μείνετε μακριά από άτομα που νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν τους άλλους ή που αδιαφορούν για τις επιπτώσεις αυτών που κάνουν και αυτού που είναι. Από άτομα, δηλαδή, που δεν είναι υπεύθυνα αλλά είναι ακόμη ανώριμοι άνθρωποι.

Και αν τυχόν εσύ που με διαβάζεις τώρα είσαι ένα τέτοιο άτομο… ε λοιπόν, μείνε εσύ μακριά από όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ακόμη και εσύ όμως, σου λέω, αυτά είναι που χρειάζεσαι για να πας μπροστά: ταπεινότητα, αυτοεπίγνωση, αγάπη και υπομονή.

*****

Η ζωή είναι πανέμορφη και πρωτίστως πολύ πλούσια. Μην την παίρνετε και πολύ στα σοβαρά. Σταματήστε να ψάχνετε για νόημα, σκοπούς, ευτυχία και όλα τα συναφή. Η ζωή δεν λειτουργεί έτσι. Ελάτε σε επαφή με τον εσώτερο εαυτό σας — που δεν μπορεί, πρέπει να υπάρχει! — και απλώς απολαύστε τους καρπούς της ζωής. Είτε αυτοί είναι γλυκοί, είτε πικροί, είτε γλυκόπικροι.

Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, ναι, αλλά συγχρόνως το μέλλον μπορεί να είναι λαμπρό. Ας φροντίσει ο καθένας από εμάς να συμβάλλει σε αυτό και όχι στο να το κάνει ακόμη πιο σκοτεινό.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s