48. Τι θα έπρεπε να επιδιώκουν οι άνθρωποι

Αυτό που επιδιώκουν πολλοί άνθρωποι σήμερα είναι η δύναμη. Για να το πω απλούστερα: η ικανότητα να επιβληθούν, με οποιονδήποτε τρόπο, στους άλλους. Ομολογουμένως, υπάρχει μια γοητεία σε αυτό. Και η γοητεία αυτή έχει τραφεί με διάφορους τρόπους στον υπάρχοντα πολιτισμό. Ωστόσο, αυτό που θα έπρεπε να επιδιώκουν οι άνθρωποι είναι ένα άλλο συναίσθημα, που κρίνοντας από τη δική μου εμπειρία αλλά και άλλων ανθρώπων, είναι πολύ πιο έντονο και απολαυστικό. Το συναίσθημα αυτό δεν είναι άλλο από τον έρωτα και την αγάπη. Αυτό είναι που θα έπρεπε να επιδιώκουν οι άνθρωποι.

Σήμερα όμως, όχι μόνο δεν επιδιώκουν τον έρωτα και την αγάπη, αλλά πολλές φορές  χρησιμοποιούν τον έρωτα και την αγάπη ως ένα μέσο δύναμης, κατοχής και επιβολής. Και δυστυχώς, όποιος μπορεί να παρατηρήσει λίγο πιο προσεκτικά, είναι ακριβώς αυτή η επιθυμία της δύναμης και της επιβολής που ικανοποιούνται στις διάφορες σχέσεις «αγάπης» που υπάρχουν. Πόσο διαφορετικό συναίσθημα όμως είναι εκείνο της γνήσιας αγάπης. Και πόσο δύσκολο είναι σήμερα, μέσα σε αυτόν τον κόσμο, να διατηρήσει κανείς το ανάστημά του και να μην παρασυρθεί σε αυτόν τον αγώνα της δύναμης και του ανταγωνισμού.

49. Τι θα έπρεπε να ψάχνουν οι άνθρωποι

Οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, ψάχνουν είτε κάποιον άνθρωπο τον οποίο να μπορούν εύκολα να χειριστούν είτε κάποιον άνθρωπο τον οποίο να μπορούν σχεδόν τυφλά να υπακούν. Φυσικά, και οι δύο περιπτώσεις πηγάζουν από φόβο. Στη μία περίπτωση ο άνθρωπος φοβάται να εμπιστευτεί κάποιον άλλον και έτσι θέλει να έχει αυτός τα ηνία της κατάστασης, μην τυχόν του συμβεί τίποτα, και στην άλλη περίπτωση ο άνθρωπος φοβάται τον ίδιο τον εαυτό του, φοβάται να παίρνει αυτός την ευθύνη για τις αποφάσεις της ζωής του και έτσι εναποθέτει την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Θέλει κάποιος άλλος να αποφασίζει για αυτόν και να τον καθοδηγεί.

Τι θα έπρεπε, όμως, να ψάχνουν οι άνθρωποι; Θα έπρεπε να ψάχνουν κάποιον ώστε να περπατάνε παρέα, σαν ισότιμα μέλη της σχέσης. Να μην εξαρτάται ο ένας από τον άλλον κατά αυτόν τον τρόπο, αλλά να θέλει ο ένας τον άλλον για λόγους συντροφιάς και έρωτος. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει πρώτα να μπορεί να είναι έτσι ο ίδιος ο άνθρωπος. Δηλαδή πρέπει να νιώσει σίγουρος για τον εαυτό του ώστε να μην φοβάται τους άλλους αλλά ούτε και τον εαυτό του. Ε, λοιπόν, η μορφή που λαμβάνει η αγάπη και ο έρωτας σε αυτήν την περίπτωση, είναι κάτι ανεπανάληπτο και δεν συγκρίνεται με τις υπάρχουσες εξαρτημένες και πέρα για πέρα αγχωτικές μορφές που υπάρχουν σήμερα. Ο μόνος τρόπος για να το βιώσει όμως κανείς αυτό, είναι να δυναμώσει πρώτα ο ίδιος και να πάψει να φοβάται. Όταν συμβεί αυτό, τότε θα καταφέρει να ερωτευτεί πραγματικά και τότε θα καταφέρει να δημιουργεί σχέσεις πραγματικές.

50. Πώς ερωτεύεται κάποιος

Είναι αλήθεια ότι κάποιος ερωτεύεται στην τύχη ή τουλάχιστον από αιτίες οι οποίες είναι δύσκολο να προσδιοριστούν ακριβώς. Όμως, για να παραμείνει κανείς ερωτευμένος και να χτίσει μια σχέση αγάπης και έρωτα, χρειάζονται πολλά περισσότερα πράγματα από απλή τύχη. Ενώ η τύχη είναι μάλλον αναγκαία, παραμένει κανείς ερωτευμένος μόνο από επιλογή. Και με αυτό δεν εννοώ τίποτα άλλο παρά να φροντίζει να καλλιεργεί την ερωτική του σχέση και να προσαρμόζει το περιβάλλον γύρω του με τρόπο ώστε να είναι ευεργετικό για τη σχέση. Ειδικά σήμερα, που ο κόσμος, και ιδίως ο τεχνολογικός κόσμος, καταφέρνει και επεμβαίνει, άμεσα ή έμμεσα, στις ζωές των ανθρώπων όλο και περισσότερο, είναι δύσκολο να διαμορφώσεις τα πράγματα με τέτοιον τρόπο που να είναι κατάλληλα για την διατήρηση και την περεταίρω άνθιση της σχέσης.